Real time statistieken in de Front End

De gemeente Utrecht heeft een toptaken website. Het is daarom voor de redactie extra belangrijk om over actuele web statistieken te beschikken, zodat kan worden nagegaan of de gepubliceerde informatie de belangstelling van de bezoekers heeft. De gemeente Utrecht verzamelt deze gegevens met het open source statistieken pakket Piwik.

Directe ontsluiting van gegevens

AlterNET bouwde in samenwerking met de gemeente een koppeling waarmee de verzamelde gegevens real-time worden weergegeven. Bij de redacteuren verschijnt bovenaan in het scherm een balk waarin de meest essentiële data in één oogopslag wordt getoond. Zo is het voor redacteuren direct inzichtelijk hoe hun werk bij de bezoekers 'scoort', zonder dat zij daarvoor eerst een apart statistiekenpakket hoeven te openen. De verkregen inzichten kunnen vervolgens worden gebruikt om de ingezette lijn voort te zetten, dan wel om wijzigingen aan te brengen.

Mogelijke data

In principe is de klant zelf vrij om te kiezen welke gegevens de balk worden getoond. Utrecht koos er onder meer voor om het 'huidig aantal bezoekers op de pagina' te ontsluiten, evenals 'het totaal aantal bezoekers van afgelopen week', stijgingen/dalingen in populariteit ten opzichte van een andere periode, alsook het percentage bezoekers dat binnen een bepaalde categorie de getoonde pagina had bezocht.

Meer weten?

Wil je meer weten over het open source statistiekenpakket Piwik en/of de koppeling die voor de gemeente Utrecht is gebruikt? Neem dan even contact met ons op via ons contactformulier, of bel met 010-2681507.